November 27, 2019

Systems Programming- MCQS

Note: We have tried to upload as much as we can, all the question and answers might be shuffled - Please find the answer below each question, some answers might be wrong please review on the last date(some answers might be changed) if you find any wrong answer please comment down below.


Question: 1
Which command helps user to find all options of a command?
Select one:
A. input
B. man
C. help
D. manual
Correct Answer: man

Question: 2
____ is the meta character used to match zero or more characters.
Select one:
A. +
B.  .
C. ?
D.  *
Correct Answer: *

Question: 3
The Octal number to be given alogn with chmod command to make a file readable, writable and executable to the owner, readable and executable to group and others is:
Select one:
A. 555
B. 755
C. 000
D. 744
Correct Answer: 755

Question: 4
Second block in file system layout comprises of
Select one:
A. Boot block
B. Inode block
C.  Data block
D. Super block
Correct Answer: Super block

Question: 5
Super block describes the state of a file system. Which of the statement is false
Select one:
A. Where to find free space on the file system
B. How large the file is
C. How many files it can store
D. How small the file is
Correct Answer: How small the file is

Question: 6
Which command is used for file system self-consistency?
Select one:
A. fcheck
B. fsck
C.  df
D. du
Correct Answer: fsck

Question: 7
Unix is a
Select one:
A. Only one user
B. Single User, Multi-tasking OS
C. Single User, Single tasking OS
D. Multi-User, Multi- tasking OS
Correct Answer: Multi-User, Multi- tasking OS

Question: 8
Which command is used to remove a file?
Select one:
A. mv
B.  remove
C. del
D. rm
Correct Answer: rm

Question: 9
Inodes are unique ______
Select one:
A. across file system
B. across directory
C. within directory
D. within file system
Correct Answer: across file system

Question: 10
Which of the following is true w.r.t Absolute and Relative path addressing
Select one:
A. All of the above
B. Typically, the first name is the top level of the hierarchical specification of the path. The last name is the file or directory the path identifies.
C. All platforms have a method for describing the paths for files & directories
D. You need specify a path as a series of names separated by separator characters
Correct Answer: All platforms have a method for describing the paths for files & directories

Question: 11
The command which transcribes the standard input to the standard output and also makes a copy of the same in a file is
Select one:
A. sort
B. grep
C. tr
D. tee
Correct Answer: tee

Question: 12
Select command is used to sort the lines of data in a file in reverse order
Select one:
A.  Sh -r
B. sort -r
C. St
D. Sort -rev
Correct Answer: sort -r

Question: 13
Which command takes you always to home directory?
Select one:
A. cd \home
B. cd ..
C. cd .
D. d
Correct Answer: cd \home

Question: 14
 _____ is the command used for pattern matching.
Select one:
A. tail
B. sort
C. head
D. grep     
Correct Answer: grep

Question: 15
Select the command with option which is used to count just the number of characters in a file.
Select one:
A. wc  -w
B. wc  -c
C. wc  - 1
D. wc  -r
Correct Answer: wc  -c

Question: 16
How do you create hardlink for the file wipro.txt
Select one:
A. ln -s wipro.txt   wiprolink
B. ln wipro.txt  wiprolink
C.  ln -h wipro.txt   wiprolink
D. None of the above
Correct Answer: ln wipro.txt  wiprolink

Question: 17
Identify the command which is used to update access and modification times of a file.
Select one:
A. grep
B. cat
C. touch
D. wc
Correct Answer: touch

Question: 18
Identify the  command is used to assign execute permission to  files starting with the string emp and ending with 1,2, or 3
Select one:
A. chmod 777 emp*
B. chmod u+r ??? emp
C. chmod u+x emp[1-3]
D. chmod 222 emp?
Correct Answer: chmod u+x emp[1-3]

Question: 19
which block describes the state of a file system?
Select one:
A. status block
B. boot block
C. data block
D. super block
Correct Answer: super block

Question: 20
_____ is the default file descriptor for standard input.
Select one:
A. 1
B. 0
C. 2
D. 3
Correct Answer: 0

Question: 21
Which one of the following is not character device?
Select one:
A. tapes
B. line printers
C. main memory
D.  terminals
Correct Answer: main memory

Question: 22
Major number in device file is
Select one:
A. Index value of the FDT
B. Index value to the kernel table
C. Index value of File Table
D. Index value of Inode table
Correct Answer: Index value to the kernel table

Question: 23
Which command is used to copy all files having the string chap and any two characters after that to the Progs directory?
Select one:
A. cp chap[12]  /progs/*.*
B. cp chap*  progs
C. cp chap?? /progs/*
D. cp chap??   Progs
Correct Answer: cp chap?? /progs/*

Question: 24
Identify command is used to display the processes of the linux?
Select one:
A. more
B. head
C. top
D. grep
Correct Answer: more

Question: 25
Which of the following command is used to list contents of directories?
Select one:
A. lp
B.  ls
C.  dir
D. tar
Correct Answer: ls

Question: 26
I have already created a file with name “sp” in current directory using cat command. If you want to create again file with existing name in current directory using same command then,
Select one:
A. Existing file name sp will be overwritten
B. A separate new file sp1 will be created
C. Existing file name sp is deleted
D. File cannot create
Correct Answer: Existing file name sp will be overwritten

Question: 27
When a link count  becomes zero, system removes ________
Select one:
A. node
B. Superblock
C. Whole directory
D. Both a) and c)
Correct Answer: node

Question: 28
____ is the octal value for assigning
              - read, write and execute permission for owner
                 - only read permission to group
               - only execute permission to others
Select one:
A. 622
B. 777
C. 741
D. 714
Correct Answer: 741

Question: 29
Which command allows to create file at command prompt. It also helps to display contents in the screen.
Select one:
A. pr
B. touch
C.  od
D. cat
Correct Answer: cat

Question: 30
Select the command is used to display the directory attributes rather than its contents.
Select one:
A. ls  -F
B. ls  -l -d
C. ls  -l
D. ls  -x
Correct Answer: ls  -l -d

Question: 31
The command chmod u+x wims signifies
Select one:
A. All of the above
B. Read/write and execute permission are added to owner for the file wims
C. Execute permission is added to owner for the file wims
D. Only write permission is added to owner for the file wims
Correct Answer: Execute permission is added to owner for the file wims

Question: 32
Which command helps us to find inode change time?
Select one:
A. ls -li
B. ls -lu
C. ls -lc
D. ls -l
Correct Answer: ls -li

Question: 33
Which option is used with rm command to make the command prompt the user with each filename and a ?, before acting on it
Select one:
A.   -1
B. -r
C. -x
D. -i
Correct Answer: -i

Question: 34
What would be the output of the command ls
Select one:
A. Displays all the files in parent directory
B. Displays all the files & directories in the current directory
C. Displays all the files in current directory
D. Displays all the files & directories in the parent directory
Correct Answer: Displays all the files & directories in the current directory

Question: 35
Which symbol will be used with grep command to match the pattern pat at the beginning of a line?
Select one:
A. pat^
B.  $pat
C. ^pat
D. pat$
Correct Answer: ^pat

Question: 36
Which of the following commands is used to obtain a list of all files with inode number?
Select one:
A. ls  -1
B.  ls  -R
C. ls  -t
D. ls  -li
Correct Answer: ls  -li

Question: 37
select the command which is used to sends the word count of the file infile to the newfile.
Select one:
A. wc infile | newfile
B. wc infile > newfile
C. wc <infile > newfile
D. wc infile - newfile
Correct Answer: wc infile > newfile

Question: 38
Which command is used to make all files and sub-directories in the directory (progs) executable by all users?
Select one:
A. chmod -R 222 progs
B. chmod -x a+x progs
C. chmod -1 a+x progs
D. chmod -R a+x progs
Correct Answer: chmod -R a+x progs

Question: 39
To run the script, we should make it executable first by using _____
Select one:
A. chmod +w
B. chmod +r
C. chmod +x
D. chmod +rwx
Correct Answer: chmod +x

Question: 40
Select the command is used to remove the read permission of the file 'note' from both the group and others?
Select one:
A. chmod go+r note
B. chmod go-x note
C. chmod go+rw note
D. chmod go-r note
Correct Answer: chmod go-r note

Data Structures and Algorithms - MCQS

Note: We have tried to upload as much as we can, all the question and answers might be shuffled - Please find the answer below each question, some answers might be wrong please review on the last date(some answers might be changed) if you find any wrong answer please comment down below.


Question: 1
Experimental way of comparing two Algorithms involves
Select one:
A. All of the options
B. Measurement of runtime in same environment (H/w & S/w)
C. Execution with different input sizes
D. Using Implementation details
Correct Answer: All of the options

Question: 2
What will be the list after third iteration in case of insertion sort
            52, 23, 47, 66, 15, 39
Select one:
A. 15, 23, 39, 47, 52, 66
B. 15, 23, 39, 66, 52, 47
C. 23, 47, 52, 66, 15, 39
D. 23, 52, 47, 66, 15, 39
Correct Answer: 23, 47, 52, 66, 15, 39

Question: 3
Time complexity for following pseudo code is
for(i=1;i<=n;i++)
{
      For(j=1;j<=n;j++)
         {
            C[j][j]=0;
            For(k=1;k<=n;k++)
             C[i][j]=c[i][j]+a[i][k]*b[k][j];
           }
}
Select one:
A. O(n)
B. O(n2)
C. O(n1/2)
D. O(n3)
Correct Answer: O(n3)

Question: 4
You have a sorted array with 1023 elements. You use binary search to determine whether number 239 is present in this array or not. How many elements of the array will you compare it with if number 239 is not present in this array?
Select one:
A. 32
B. 0
C. 239
D. 10
Correct Answer: 10

Question: 5
What do the leaves of an expression tree represent?
Select one:
A. All of the options
B. Operand
C. Operator
D. Operation
Correct Answer: Operand

Question: 6
The following operations are performed on a linear queue with maximum capacity to hold 5 integers: add(5), delete(), add(6), add(7), add(8), delete(). How many more integer elements can still be added to this queue?
Select one:
A. 3
B. 1
C. 2
D. 0
Correct Answer: 3

Question: 7
In a binary tree, if any element is at i, then its leftchild is at
Select one:
A. 2*i
B. 2-i
C. 2
D. None of the option
Correct Answer: 2*i

Question: 8
When the pop operation on Stack is leads to an error?
Select one:
A. When the stack is neither empty nor full
B. Only when the stack is empty
C. When there is an overflow in the stack
D. Only when the stack is full
Correct Answer: Only when the stack is empty

Question: 9
Which of the following points is/are true about Linked List data structure when it is compared with array
Select one:
A. It is easy to insert and delete elements in Linked List
B. Random access is not allowed in a typical implementation of Linked Lists
C. All the options
D. The size of array has to be pre-decided, linked lists can change their size any time.
Correct Answer: All the options

Question: 10
Ravi wants to implement an image viewer application to view images. The application will be able to display an image and will also know what its next and previous images are at any given point of time so that the user can view next/previous image by pressing right/left keys on the keyboard. Which data structure is appropriate for Ravi to use?
Select one:
A. Queue
B. Tree
C. Linked list
D. Stack
Correct Answer: Linked list

Question: 11
What is the smallest value of n such that an algorithm whose running time is 100n2 runs faster than an algorithm whose running time is 2n on the same machine?
Select one:
A. 100
B. 2
C. 14
D. 15
Correct Answer: 15

Question: 12
How many pointers are necessarily changed for the insertion in a Linked List?
Select one:
A. Five
B. One
C. Three
D. Two
Correct Answer: Two

Question: 13
The worst and best case performance of finding maximum element in an array of size n is (using brute-force algorithm)
Select one:
A. O(n)
B. O(log n)         
C. O(n log n)      
D. O(1)
Correct Answer: O(n)

Question: 14
The data structure required to check whether an expression contains balanced parenthesis is
Select one:
A. Tree
B. Queue
C. Stack
D. Array
Correct Answer: Stack

Question: 15
What will be the time complexity for this piece of code
int count = 0;
for (int i = 0; i < N; i++)
    for (int j = 0; j < i; j++)
  count++;
Select one:
A. O(nlogn)
B. O(n)
C. O(logn)
D. O(n2)
Correct Answer: O(n2)

Question: 16
Which of the following is NOT a measure for  an Algorithm
Select one:
A. Data Structure
B. Size Complexity
C. Primitive operations
D. Runtime Complexity
Correct Answer: Primitive operations

Question: 17
You need to design a scheduler that to schedule a set of tasks. A number of the tasks need to wait for other previous tasks to complete prior to running themselves. What data structure would be suitable
Select one:
a. Stack
b. none of the options
c. queue
d. linked list
Correct Answer: queue

Question: 18
Ramu is developing a word processing software in which he wants to provide undo feature. The software will maintain all the sequential changes and at any point of time pressing control z will undo the latest change, what data structure should Ramu use for this?
Select one:
A. Queue
B. Array
C. Linked list
D. Stack
Correct Answer: Stack

Question: 19
From where does the insertion and deletion of elements get accomplished in Queues?
Select one:
A. Front & Rear ends respectively
B. Only from Front end
C. Rear & Front ends respectively
D. Only from Rear end
Correct Answer: Front & Rear ends respectively

Question: 20
The post-order traversal of a binary tree is 6 4 45 13 3. Then possible pre-order traversal will be ________
Select one:
A. 45 13 6 5 3
B. 3 13 4 6 45
C. 3 4 6 13 45
D. 45 6 13 3 5
Correct Answer: 3 13 4 6 45

Object Oriented Programming and Design - MCQS

Note: We have tried to upload as much as we can, all the question and answers might be shuffled - Please find the answer below each question, some answers might be wrong please review on the last date(some answers might be changed) if you find any wrong answer please comment down below.


Question: 1



Select one:
A. The program has a runtime error because the array elements are not initialized.
B. The program has a compile error because the size of the array wasn’t specified when declaring the array.
C. The program has a runtime error because the array element x[0] is not defined.
D. The program runs fine and displays x[0] is 0.
Correct Answer: The program runs fine and displays x[0] is 0.

Question: 2
Given:
public class Foo {
staticint[] a;
static { a[0]=2; }
public static void main( String[] args ) {}
 }
Which exception or error will be thrown when a
programmer attempts to run this code?
Select one:
A. Compilation fails
B. java.lang.StackOverflowError
C. java.lang.IllegalStateException
D. java.lang.ExceptionInInitializerError
E. java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException
Correct Answer: java.lang.ExceptionInInitializerError

Question: 3
For a given interface, which of the following can we legally declare within an interface definition?
Select one:
A. public double methoda();
B. protected void methoda(double d1);
C. static void methoda(double d1);
D. public final double methoda();
Correct Answer: protected void methoda(double d1);

Question: 4
Among given methods, which is executed first before execution of any other in a java program?
Select one:
A. args public method
B. static before main method
C. main in private method
D. main in public methods
Correct Answer: static before main method

Question: 5
What is the default value of a static integer variable of a class in java?
Select one:
A. 1
B. null
C. 0
D. Garbage value
Correct Answer: 0

Question: 6
Which of the following are the legal declarations of array?
Select one:
A. int () myScores (2);
B. int [] totalPrice ();
C. int [] myScores [];
D. int () myScores [2];
Correct Answer: int [] myScores [];

Question: 7
What is the output of the following code?
int y = 100, x = 5;
while(y > 0)
{
y--;
if(y%x != 0)
{
            continue;
}
System.out.println(y);
}
Select one:
A. Prints from 95 skipping 5
B. Error
C. Prints 1 to 100
D. None of the above
Correct Answer: Prints from 95 skipping 5

Question: 8
public class Test {
public void print(byte x) {
System.out.print("byte");
 }
public void print(Integer x) {
System.out.print("Integer");
 }
public void print(Short x) {
System.out.print("Short");
 }
public void print(Object x) {
System.out.print("Object");
 }
public static void main(String[] args) {
 Test t = new Test();
short s = 123;
t.print(s);
t.print(true);
t.print(6.789);
 }
}
Select one:
A. IntegerObjectObject
B. IntegerIntegerObject
C. ShortObjectObject
D. byteObjectObject
E. byteObjectObject
Correct Answer: ShortObjectObject

Question: 9
Given:
public class Test {
public static void main(String [] args) {
int x = 5;
boolean b1 = true;
boolean b2 = false;
if ((x == 4) && !b2 )
System.out.print("1 ");
System.out.print("2 ");
if ((b2 = true) && b1 )
System.out.print("3 ");
 }
 }
What is the result?
Select one:
A. 2
B. 1 2 3
C. 2 3
D. 1 2
E. 3
Correct Answer: 2 3

Question: 10
What will be the output of the following Java program, if attempted to compile and run this code with command line argument “java Account ragu raja”?
public class Account
{
  Static int rupee=18000;
public static void main(String arg[])
        {
int rupee=12000;
  System.out.println(arg[1]+" :Rs."+rupee);
        }
}
Select one:
A. Compilation and output raja :  Rs.12000
B. Compilation and output raja :  Rs.18000
C. Compile time error
D. Compilation and output ragu : Rs.12000
Correct Answer: Compile time error

Question: 11
class conversion
        {
        public static void main(String [] args)
        {
        double a = 295.04;
        int b = 300;
        byte c = (byte)a;
        byte d =(byte) b;
        System.out.println(c+ "  " + d);
        }
        }
Select one:
A. None of these
B. 39 43
C. 39 44
D. 295 300
E. 38 43
Correct Answer: 39 44

Question: 12
Which of the following is not an valid declaration of an array?
Select one:
A. int a[][]=new int[3][3];
B. int[] a=new int[3];
C. int [][]a=new int[][3];
D. int [][]a=new int[3][];
Correct Answer: int[] a=new int[3];
  
Question: 13
What Java keyword is used to declare a constant?
Select one:
A. Private
B. Static
C. None of the above
D. Final
Correct Answer: Final

Question: 14
Which of these is not a correct statement?
1.  Java support  Multilevel Inheritance
2.   Abstract class can be initiated by new operator
3.  Abstract class defines only the structure of the class not its implementation
4.  Abstract class cannot be inherited
Select one:
A. 2
B. 1 and 4
C. 1 and 2
D.1 and 3
Correct Answer: 1 and 2

Question: 15
In Java, int data type is
Select one:
A. Primitive Datatype with 16 bit size
B. Primitive Datatype with 32 bit size
C. Reference Datatype with 16 bit size
D. Reference Datatype with 32 bit size
Correct Answer: Primitive Datatype with 32 bit size

Question: 16
To prevent any method for overriding, we declare the method as
Select one:
A. final
B. Static
C. const
D. abstract
Correct Answer: final

Question: 17
Which of the following is not the reserved word in Java
Select one:
A. Char
B. Interfaces
C. String
D. Class
Correct Answer: String

Question: 18
When function overloading will not happen ?
Select one:
A. More than one method with same name, same signature, same number of parameters but different type
B. More than one method with same name but different method signature and different number or type of parameters
C. More than one method with same name, same signature but different number of signature
D. More than one method with same name, same number of parameters and type but different signature
Correct Answer: More than one method with same name, same signature but different number of signature

Question: 19
Which of the following line will not compile assuming x, y and z are bytes and j is int variable?
Select one:
A. z = 10 * x;
B. x = 3;
C. y = (byte)j;
D. z = a * b;
Correct Answer: z = 10 * x;

Question: 20

Select one:
A. 34
B. 34 S
C. S
D. Throws exception.
Correct Answer: 34 S

Question: 21
public class Test
{
public static void main (String[] args)
    {
        String foo = args[1];
        String bar = args[2];
        String baz = args[3];
System.out.println("baz = " + baz); /* Line 8 */
    }
}
Command line statement is as follows
java Test .class hello .exe epam
Select one:
A. Runtime Exception
B. baz = .
C. baz = null
D. baz = epam
Correct Answer: Runtime Exception

Question: 22
Which of the following is not true about super keyword
Select one:
A. Super never references to base class.
B. The super keyword is available in all non-static methods of a class.
C. Using super is the only case in which the type of the reference governs selection of the method implementation to be used
D. Super acts as a reference to the current object as an instance of its superclass
Correct Answer: Super never references to base class.

Question: 23
Given:
 23. Object [] myObjects = {
 24. new Integer(12),
 25. new String("foo"),
 26. new Integer(5),
 27. new Boolean(true)
 28. };
 29. Arrays.sort(myObjects);
 30. for(inti=0; i<myObjects.length; i++) {
 31. System.out.print(myObjects[i].toString());
 32. System.out.print(" ");
 33. }
What is the result?
Select one:
A. Compilation fails due to an error in line 23.
B. The value of all four objects prints in natural order.
C. A ClassCastException occurs in line 29.
D. Compilation fails due to an error in line 29.
E. A ClassCastException occurs in line 31.
Correct Answer: A ClassCastException occurs in line 29.

Question: 24
in Java, the range at which a char can span from
Select one:
A. -65535 to 65535
B. -32767 to 32766
C. 0 to 65535
D. -32768 to 32768
Correct Answer: 0 to 65535

Question: 25
Which of the following is correct?
Select one:
A. package Members declared with no access modifier are not accessible in any class at all.
B. package Members declared with private access modifier are accessible in classes in the other package, as well as in the same class itself.
C. package Members declared with private access modifier are accessible in classes in the same package, as well as in the class itself.
D. package Members declared with no access modifier are accessible in classes in the same package, as well as in the class itself.
Correct Answer: package Members declared with no access modifier are accessible in classes in the same package, as well as in the class itself.

Question: 26
Which of the following is not true about abstract class?
Select one:
A. Abstract class can contain variables marked with final keyword
B. An object of abstract class can always be created.
C. Abstract class can contain abstract and non-abstract methods
D. Each method not implemented in abstract class is also marked abstract
Correct Answer: An object of abstract class can always be created.

Question: 27
public static void main(String[] args){
               /*insert code here*/
        array[0]=10;
        array[1]=20;
        System.out.print(array[0]+":"+array[1]);
        }
 Which code fragment, when inserted at line 2, enables the code to print 10:20?

Select one:
A.
Integer array[]=new Integer[2];
               for(inti : array.length)
                       array[i]=new Integer();
B.
int[] array;
array =new  int[2];
C.int array = new int[2];
D.int array [2] ;
Correct Answer: B. int[] array;
array =new  int[2];

Question: 28
class X{
        static int i;
        int j;
        public static void main(String[] args){
               X x1= new X();
               X x2 = new X();
               x1.i=3;
               x1.j=4;
               x2.i=5;
               x2.j=6;
               System.out.println(x1.i + " "+ x1.j+ " "+x2.i+ " "+x2.j );
        }
}
What is the result?
Select one:
A. 3 4 3 6
B. 3 4 5 6
C. 3 6 4 6
D. 5 4 5 6
Correct Answer: 5 4 5 6

Question: 29
class Test {
public void display(int x, double y) {
System.out.println(x+y);
}
public double display(int p, double q){
return (p+q);
}
public static void main(String [] args) {
Test test = new Test();
test.display(4, 5.0);
System.out.println(test.display(4,5.0));
} }
Select one:
A. Compilation Error
B. 9.0 9.0
C. 9 9
D. None of these
Correct Answer: Compilation Error

Question: 30
Which of the following are true?
Select one:
A. A public class that has private fields and package private methods is not visible to classes outside the package.
B. Package private access is more lenient than protected access.
C.
You can use access modifiers to allow read access to all methods, but not any instance variables.
E. You can use access modifiers to restrict read access to all classes that begin with the word Test.
D.
You can use access modifiers so only some of the classes in a package see a particular package private class.
Correct Answer: You can use access modifiers to allow read access to all methods, but not any instance variables.

November 11, 2019

Computer Organization and Architecture - MCQS



Note: We have tried to upload as much as we can, all the question and answers might be shuffled - Please find the answer below each question, some answers might be wrong please review on the last date (some answers might be changed) if you find any wrong answer please comment down below or use the chat-bot on bottom right corner to get in touch with us.

Question 1:

A group of bits that tell the computer to perform a specific operation is known as
a. Instruction code
b. Micro-operation
c. Accumulator
d. Register

Select one:
a. d
b. b
c. a
d. c
Correct Answer: Instruction code


Question 2:
Two processors A and B have clock frequencies of 700 Mhz and 900 Mhz respectively. Suppose A can execute an instruction with an average of 3 cycles and B can execute with an average of 5 cycles. How much faster is the  processor compared to the other?(chose the closest answer)
a) 5 times
b) 3 times
c) Both take the same time
d) 1.3 times

Select one:
a. b
b. c
c. a
d. d
Correct Answer: 1.3 times

Question 3:
(2FA0C) 16 is equivalent to
a. 2576
b. (001011111011100) 2
c. Both (A) and (B)
d. (195084) 10

Select one:
a. a
b. d
c. b
d. c
Correct Answer: (195084) 10


Question 4:
Reverse Polish notation, expression A*B+C*D is written as
a.  AB*CD*+
b. A*BCD*+
c. AB*CD+*
d. A*B*CD+

Select one:
a. c
b. d
c. b
d. a
Correct Answer: AB*CD*+


Question 5:
Two processors A and B have clock frequencies of 700 Mhz and 900 Mhz respectively. Suppose A can execute an instruction with an average of 3 cycles and B can execute with an average of 5 cycles. For the execution of the same instruction which processor is faster?
a) A
b) B
c) Both take the same time
d) Insufficient information

Select one:
a. a
b. c
c. d
d. b
Correct Answer: A


Question 6:
Find the effective address of the following instruction : MUL 7(R2,R3)
a) 7+R2+R3
b) 7+(R2*R3)
c) 7+[R2]+[R3]
d) 7*([R2]+[R3])

Select one:
a. b
b. d
c. c
d. a
Correct Answer: 7+[R2]+[R3]



Question 7:
Suppose that a bus has 16 data lines and requires 4 cycles of 250 nsecs each to
transfer data. The bandwidth of this bus would be 2 Megabytes/sec. If the cycle time
of the bus was reduced to 125 nsecs and the number of cycles required for transfer
stayed the same what would the bandwidth of the bus?
a 1 Megabyte/sec
b 4 Megabytes/sec
c. 8 Megabytes/sec
d. 2 Megabytes/sec

Select one:
a. d
b. a
c. c
d. b
Correct Answer: 2 Megabytes/sec


Question 8:
Floating point representation of   (-0.75)10 is
a.10111111010000000000000000000000
b. 00111111010000000000000000000000
c. 11111111010000000000000000000000
d. 10111111010000000000000000001111

Select one:
a. b
b. a
c. d
d. c
Correct Answer: 10111111010000000000000000000000


Question 9:
Generally Dynamic RAM is used as main memory in a computer system as it
a. Consumes less power
b. has higher speed
c. has lower cell density
d. needs refreshing circuitry

Select one:
a. 1
b. d
c. b
d. c
Correct Answer: has higher speed


Question 10:
For a microprocessor having 32 data lines and 64 address lines ,maximum number of bits that can be stored in the memory is
a)64 x 2^32
b)32 x 2^32
c)32 x 2^64
d)64 x 324

Select one:
a. c
b. a
c. d
d. b
Correct Answer: 32 x 2^64

August 26, 2019

Discrete Structures for Computer Science - MCQS

Note: We have tried to upload as much as we can, all the question and answers might be shuffled - Please find the answer below each question, some answers might be wrong please review on the last date(some answers might be changed) if you find any wrong answer please comment down below.

Question 1:
Let R be relation defined as R ={ <x,y>/ x - y is divisible  by m,a positive integer}
Which of the following is true?
Select one:
a. R is only reflexive
b. R is neither reflexive nor symmetric
c. R is reflexive and symmetric
d. R is R is reflexive, symmetric and transitive
Correct Answer: D

Question 2:
Consider the recurrence relation : a(n) =2 a(n-1) + a(n- 3)
Then the order of the characteristic polynomial of this recurrence relation is
Select one:
a. We can not determine
b. 2
c. 1
d. 3
Correct Answer: D

Question 3:
A relation R: S to  S is called a  partial order relation  if it is
Select one:
a. Reflexive, Antisymmetric, Transitive 
b. Irreflexive,Transitive, Antisymmetric
c. Reflexive,Transitive,Symmetric
d. only Reflexive, Transitive
Correct Answer: A

Question 4:
Consider the following diagram. And choose the correct option from the given



Select one:
a. This is not a lattice       
b. represents a improper lattice  
c. Represent a proper lattice
d. Does not represent a poset 
Correct Answer: C

Question 5:
How many ways are there to distribute six indistinguishable balls into nine distinguishable bins?
Select one:
a. 3003
b. 3000
c. 3030
d. 3300
Correct Answer: A

Question 6:
Let F be the function such that F(n) is the sum of the first n positive integers. Give a recursive definition of F(n).
Select one:
a. f(0) = 1, f(n) = f(n − 1) - n for n ≥ 1
b. f(0) = 0, f(n) = f(n − 1) + n for n ≥ 1
c. f(0) = 0, f(n) = f(n + 1) + n for n ≥ 1
d. f(0) = 1, f(n) = f(n + 1) - n for n ≥ 1
Correct Answer: B

Question 7:
Which of the following represents the Hasse diagram of the the relation  ({1,2,3},less than or equal to ) 
Select one:
a.






b.








c. 







Correct Answer: C

Question 8:
What is the generating function for the finite sequence 2, 2, 2, 2, 2, 2
Select one:
a. f (x) = 2(x2−1)/(x6−1)
b. f (x) = 2(x2−1)/(x−1)
c. f (x) = 2(x2−1)/(x2−1)
d. f (x) = 2(x6−1)/(x−1)
Correct Answer: D

Question 9:
Which of the following is true?
Select one:
a. Composition of functions is  NOT associative
b. Composition of functions is NOT commutative
c. Composition of functions is  Associative
d. Composition of functions is commutative
Correct Answer: D

Question 10:
Which of the following is True?
Select one:
a. Then recurrence relation a(n) = a(n-1) + a(n-2) is neither linear nor homogeneous
b. Then recurrence relation a(n) = a(n-1) + a(n-2) is always linear and non homogeneous
c. Then recurrence relation a(n) = a(n-1) + a(n-2) is always  non linear and homogeneous
d. Then recurrence relation a(n) = a(n-1) + a(n-2) is always linear and homogeneous
Correct Answer: D